Sköldkörtelproblem

Livakliniken Sköldkörtel

Sköldkörtelproblem drabbar främst kvinnor och det är inte ovanligt att det kommer i samband med graviditet, även om det kan uppstå vid andra tillfällen i livet också. Då sköldkörteln är viktig för kroppens ämnesomsättning så kan en under- eller överfunktion ge en mängd olika symptom.

Typiska symptom på underfunktion kan vara: trötthet, håravfall, koncentrations- och minnessvårigheter, svullet ansikte, förstoppning, viktuppgång, svårigheter att bli gravid, mindre lust, blodsockerfall liksom oregelbundna menstruationer och/eller rikliga menstruationer. 

Typiska symptom på en överfunktion kan vara: hjärtklappning, oro och ångest, hög puls, sömnsvårigheter, värmekänsla, svårt att varva ned, lös mage, viktnedgång och/eller darrningar och svaghetskänsla i muskler.

Den vanligaste orsaken till sköldkörtelproblem är en autoimmun sjukdom som Hashimotos eller Graves, under- respektive överfunktion. Men det kan också vara ett resultat av andra saker, såsom obalanser i tarmen, stress, näringsbrister, tungmetaller mm. Genom funktionsmedicinsk utredning och provtagning kan bakomliggande orsaker till att sköldkörteln inte fungerar optimalt sökas efter och behandlas. Detta för att ge dig individanpassade rekommendationer!