Recept

Nyttiga frökex för din hälsa och dina hormoner

I flera medier florerar “seed cycling” som en hjälp för att stötta hormonerna under menscykeln. Det finns inga studier där man just studerat “seed cycling” men det finns studier där man tittar på enskilda näringsämnen (som finns i fröna) och påverkan på våra hormoner.  I sociala medier finner man att kvinnor rapporterar positiva effekter. Man tänker sig att fytoöstrogenerna och näringsämnen från linfrö och pumpakärnor hjälper till med ägg utmognad och ägglossning och på liknande sätt stöttar sesamfrön och solrosfrön lutealfasen, det vill säga tiden mellan ägglossning och mens. 

Om man har oregelbunden cykel kan man ändå använda dessa fröer med 14 dagar i taget för att ”puffa på” kroppens cykler i rätt riktning. Om man inte har någon mens föreslås att man tänker sig cykeldag 1 när det är nymåne. 

Man menar ofta att det tar ca 3 månader för att se effekt.

Hur som helst tycker jag det är en rolig tanke och har tagit fram 2 recept på frökex som är väldigt goda och fyllda med nyttiga fröer. Att äta frökex löser inte våra hormonella rubbningar men jag ser det heller inte som något skadligt. Men jag varnar för att de är smått beroendeframkallande….. 

Frökex i lutealfasen

Röda linser 2 dl

Pumpafrö 3dl

Linfrö hela 2 dl

Fiberhusk  4 msk

Salt 2 tsk

Olivolja 0,5 dl

Vatten 4 dl

Frökex i  follikelfas

Röda linser 2 dl

Solrosfrö 3dl

Sesamfrö 2 dl

Fiberhusk  4 msk

Salt 2 tsk

Olivolja 0,5 dl

Vatten 4 dl

Instruktioner:

Lägg linserna i ljummet vatten och låt stå cirka 1 timme, skölj därefter noga med kallt vatten. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser med linserna. Rör sedan ner oljan och det kokheta vattnet i blandningen. Låt stå ca 10 minuter. Kavla ut mellan 2 bakplåtspapper. Grädda i ung ca 30 minuter eller tills de känns torra och spröda. Låt svalna och bryt i bitar. Vill du ha fyrkantiga kex delar du dem med sax eller kniv innan de stelnat. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *